طراحی یک کمپین تبلیغاتی

اصول بازاریابی – قسمت بیست و هشتم (طراحی یک کمپین تبلیغاتی)

مدیران بازاریابی و تبلیغات هرشرکت هنگام تهیه یک برنامه تبلیغاتی باید موارد ذیل را به دقت مورد نظر قرار دهند:

تعیین اهداف

تعیین اهداف شرکت معمولا بر اساس شرایط بازار هدف ، تعیین جایگاه در بازار و ترکیب عناصر بازاریابی صورت می گیرد.یک هدف تبلیغاتی وظیفه ارتباطی منحصر به فردی با مخاطبین هدف در یک مدت زمان خاص دارد.اهداف تبلیغاتی را می توان بر اساس چگونگی نوع هدف در تبلیغات تقسیم بندی کرد که این اهداف می تواندآگاهی،متقاعد کردن و یاد آوری باشد که به شرح ذیل اعلام می گردد.

الف) تبلیغات خبری : این نوع تبلیغ در مواردی که طبقه کالا برای اولین بار معرفی می شود کاربرد داشته و هدف از آن ایجاد یک تقاضای اولیه است.

ب) تبلیغات متقاعد کننده : این نوع تبلیغ جهت ایجاد علاقه در مخاطبان مورد استفاده قرار گرفته و به نوعی جهت مقایسه با سایر کالاهای مشابه ،مورد نظر قرار می گیرد.

پ) تبلیغات یاد آورنده : برای تبلیغ کالاهایی که در مرحله بلوغ دوره عمر کالا قرار دارند بسیار مورد استفاده قرار می گیرد زیرا همیشه یاد کالا را در ذهن مصرف کنندگان زنده نگاه می دارد.

نکات ویژه جهت تعیین بودجه تبلیغات:

الف) مرحله دوره عمر کالا : کالاهای جدید برای ایجاد آگاهی لازم و فراهم کردن شرایط مصرف آزمایشی به تبلیغات زیادی نیاز دارند ولی در شرایط بلوغ ، بودجه کمتری می خواهند

ب) سهم بازار : برای رسیدن به هدف ایجاد تقاضا یا تصاحب سهم فروش رقبا به بودجه تبلیغاتی بیشتری نیاز داریم

پ) رقابت بازار : در بازاری که تعداد رقبا زیاد و حجم تبلیغات آنها نیز قابل ملاحظه است باید تبلیغات بیشتری توسط شرکتهای رقیب صورت گیرد.

ت) فراوانی پخش تبلیغ : برای رساندن یک پیام به انبوه مصرف کنندگان نیاز به تکرار فراوان آن پیام وجود دارد که به طبع، بودجه نبلیغاتی بیشتری بایستی مورد نظر قرار گیرد.

ج) متمایز کردن کالا : در مورد کالاهایی مانند نوشابه که در مقایسه با کالاهای رقیب خود بسیار همگون می باشد ،جهت ایجاد تمایز بایستی بودجه بیشتری به تبلیغ کالای مورد نظر اختصاص داد.

به نظر می رسد تبلیغات فراوان در افزایش فروش به مشتریان وفادار قبلی نسبت به خریداران جدید موثر تر باشد و دلیلش این است که میزان تاثیر آگهی از سطح معینی به بعد ثابت مانده وتماشای تعداد زیادی آگهی در طول یک هفته تاثیر چندانی برایجاد انگیزه درخریداران ندارد، لذا بعید است تعداد زیاد پخش آگهی  بتواند در خریداران جدید نسبت به کالای مورد نظر، وفاداری ایجاد نماید.لازم به ذکر است که خصوصیات کالا ،نمایش مناسب آن و به ویژه قیمت کالا برای دست یافتن به عکس العمل مناسب در خریداران جدید دارای تاثیر بیشتری نسبت به تبلیغات محض است.

کانون چاپ و تبلیغات طلیعه | کمپین تبلیغاتی | اصول بازاریابی
مراحل مختلف یک خط مشی تبلیغاتی

تهیه پیام

برای یافتن یک ایده تبلیغاتی می توان با بررسی وضعیت مصرف کنندگان،بازرگانان،رقبا و تعیین مزایای کالای مورد نظر، ایده مناسبی را انتخاب کرد پیامها بایستی معنادار، شاخص، برجسته ، باور کردنی و قابل اندازه گیری باشند.

اجرای پیام

مجری تبلیغات بایستی پیام خود را به نحوی اجرا کند که توجه و علاقه مخاطبین بازار هدف را برانگیزد.

سبکهای مختلف یک پیام

  • برشی از زندگی روزمره: این سبک یک یا چند نفر را در حال استفاده از کالا در جریان زندگی روزمره نشان می دهد،مانند استفاده از شیر سر میز صبحانه
  • سبک زندگی: در این روش مناسبت یک کالا با سبک زندگی فرد نشان داده می شود، مانند مصرف آبمیوه هنگام ورزش
  • خیال پردازی: دراین سبک مصرف کالا، فضایی رویایی ایجاد می کند، مانند مردی که با اسب در جنگلی زیبا با گلهای رنگارنگ برای تبلیغ یک عطربه آرامی در حرکت است
  • ذهنیت پردازی: در این سبک، احساسی مانند محبت،امنیت و آسایش در خصوص استفاده از یک نوع کالا در فرد ایجاد می شود، مانند نوشیدن قهوه در کنار یک شومینه گرم
  • روش موزیکال: در این سبک یک یا چند  شخصیت زنده یا کارتونی با خواندن آوازی ریتمیک به تبلیغ کالا می پردازند
  • شخصیت پردازی: در این سبک شخصیتی ایجاد می شود که نشان دهنده شخصیت کالاست مانند مردی که سیگار مارلبورو می کشد
  • شایستگی فنی: در این سبک توانایی های فنی شرکت در تولید کالا ارائه می شود،مانند توضیحات فنی کارشناسان تولید خمیر دندان کرست
  • مستندات علمی : در این سبک با مدارک مستند علمی،ویژگیهای کالا را شرح می دهند،مانند تولید پودر ماشین لباسشویی
  • ارائه تاییدیه : در این سبک معمولا از یک منبع دوست داشتنی و قابل اعتماد برای تایید کالا استفاده می شود، مانند استفاده از یک بازیکن معروف فوتبال مثل دیوید بکهام برای تبلیغ روغن موتور ماشین.

تصویر یک آگهی اولین قسمتی است که مخاطب آگهی به آن توجه می کند و لذا از این رو تصویر بایستی برای جلب توجه دارای قدرت و جذابیت کافی باشد. پس از تصویر ،عنوان آگهی است که مخاطبین را هدف قرار میدهد و سپس عبارات آگهی که بایستی ساده ، متقاعد کننده بوده و حتما باید همگی این نمادها با هم هماهنگ باشند.با این روش فقط درصد مخاطبین که با یک آگهی روبرو می شوند به آن توجه کرده،حدود درصد آگهی را دیده و نکات اصلی آن را به خاطر می آورند، درصد فقط اسم تبلیغ کننده را به یاد آورده و فقط کمتر از درصد قسمت اعظم عبارات آگهی را می خوانند

مراحل تعیین یک رسانه

تعیین جمعیت مخاطب : فراوانی رویت پیام و چگونگی تاثیر آن در انتخاب رسانه همواره بایستی در نظر گرفته شود.جمعیت هدف،درصدی از افراد موجود در بازار هدف هستند که در یک مدت زمان معین باید در معرض برنامه تبلیغاتی قرار گرفته و فراوانی،تعداد دفعاتی است که بطور متوسط یک شخص در بازار هدف در معرض پیام قرار میگیرد ، لذا بر این اساس تاثیر رسانه به نوعی همان ارزش کیفی رویت پیام توسط مخاطب می باشد.

انتخاب نوع رسانه: تمایلات رسانه ای مصرف کنندگان هدف، بر انتخاب رسانه تاثیر بسزایی دارد.ماهیت کالا و نوع پیام نیز در انتخاب رسانه بسیار مهم بوده و در نهایت هزینه های استفاده از رسانه نیز در انتخاب نوع رسانه نیز حایز اهمیت می باشد.

انتخاب وسیله ارسال پیام: وسیله ارسال پیام معمولا از بین انواع رسانه ها انتخاب می شود مانند انواع برنامه های تلویزیونی ومجلات تخصصی که باید از نظر اعتبار ، جایگاه ،کیفیت،تیراژ و سطح دسترسی عمومی موثر بوده و بتواند افراد بیشتری راتحت پوشش خود قرار دهد.

زمانبندی رسانه: پخش یک آگهی می تواند بطور پیوسته در یک زمان معین انجام شود و یا به شکل متناوب در یک مدت زمان مشخص بطور غیر یکنواخت انتشار یابد.

روشهای اندازه گیری اثرات ارتباطی یک آگهی جهت پیش آزمون متن آگهی عبارتند از:

روش رتبه بندی مستقیم: در این روش،آگهی را به گروهی از مصرف کنندگان نشان داده و از آنها می خواهند که آگهی مربوطه را از نظر میزان جلب توجه و تاثیر آن در مخاطب بررسی کنند.

آزمونهای دسته ای: در این روش مصرف کنندگان،آگهی را می بینند واز آنان خواسته می شود که آنرا بیاد آورده و از نظر برجسته بودن و فهم پیام  بررسی نمایند.

آزمونهای آزمایشگاهی:در این روش واکنش فیزیولوژیکی مصرف کنندگان نسبت به یک آگهی را با وسایل خاصی اندازه گیری می کنند مانند  بررسی میزان ضربان قلب و فشار خون و…

روشهای پس از آزمون آگهی:

آزمونهای یادآوری:در این روش تبلیغ کننده از افرادی که تبلیغات را می بینند،می خواهد حتی الامکان آنچه را که دیده اند در باره تبلیغ کنندگان و کالاهای مورد نظر به یاد آورده و هر میزان از آگهی را که به یاد آورند، به عنوان ملاک توانایی آگهی در جلب توجه و ماندگاری آن در ذهن مخاطب مورد نظر قرار می دهند.

آزمونهای شناختی:در این روش ،محقق از خوانندگان یا بینندگان آگهی می خواهد آنچه را که قبلا دیده اند،شناسایی کرده وبه این ترتیب تاثیر آگهی ها را ارزیابی نموده و آنرا با آگهی رقبا ی دیگر در بازار هدف مورد  مقایسه قرار دهند.لازم به ذکر است که اندازه گیری نتایج فروش علاوه بر تبلیغات تحت تاثیر عوامل دیگری همچون ویژگیهای خود کالا،قیمت فروش و در دسترس بودن کالا نیز قرار دارد،با مقایسه حجم فروش و هزینه های تبلیغات به نوعی می توان تاثیر تبلیغات بر فروش را نیزاندازه گرفت که با توجه به سهم بازار در مناطق مختلف این تاثیر می تواند متفاوت باشد.